DELA
Foto: Jonas Edsvik

Jordbrukare får energiskatt tillbaka-höjda stöd lovas även till Åland

Högre stöd till jordbruket och en förhöjd återbäring av energiskatten som tillsammans uppgår till 212 miljoner euro. Det godkände Finlands regering i torsdag. Ytterligare 100 miljoner satsas på utveckling av olika slag.

Ministerarbetsgruppen för beredskap har godkänt stödpaketet till jordbruket på totalt 300 miljoner euro. Där ingår bland annat en ökad återbäring av energiskatt för fjolåret med 45 miljoner, som en engångsåtgärd. Det ökar jordbrukarnas likviditet, vilket enligt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är den mest akuta åtgärden. De stigande priserna på energi och gödsel drabbar jordbruket hårt.

– Regeringen har agerat snabbt på den akuta krisen och nu gäller det att få ut pengarna till gårdarna så fort som möjligt. Odlingssäsongen står för dörren och på många gårdar är kontona tomma på grund av de kraftiga kostnadshöjningarna på energi och gödsel, säger SLC:s ordförande Mats Nylund i ett pressmeddelande.

Utöver skatteåterbäringen ges även ökade stöd för produktion, i nationella kompensationsersättningar och till specifika branscher, även till fiskerinäringen.

Jordbruksministern Jari Leppä (C) har tidigare till Ålands riksdagsledamot Mats Löfström bedyrat att stöden också ska komma det åländska jordbruket till gagn.

Forskningspengar

Utöver de 212 miljonerna ges 117 miljoner euro till forsknings-, utvecklings- och investeringsåtgärder som på sikt ska minska jordbrukets beroende av importerade fossila bränslen, förbättra näringsämnesutnyttjandet och minska koldioxidutsläppen. De stöden sträcker sig fram till 2026. Enligt SLC har de ingen omedelbar effekt på lönsamhetsläget och matproduktionen.

SLC vädjar till industrin och handeln att höja priserna i produktionskedjan i brådskande ordning, för att hjälpa jordbrukarnas situation.

– Det stödpaket regeringen kommit överens om är ytterst viktigt. Det är en akut åtgärd för att göra det möjligt för de finländska jordbrukarna att producera inhemsk mat, trots att jordbruket står mitt i en svår kostnadskris. Stödpaketet är viktigt, inte bara för odlarna och jordbruket, utan för vår självförsörjning och beredskap i ett läge där Rysslands anfallskrig i Ukraina starkt rubbar världsmarknaden på lantbruksprodukter, säger Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet i ett pressmeddelande.

Utöver de ekonomiska åtgärderna har EU, inom den gemensamma jordbrukspolitiken, luckrat upp en vissa strikta regler och enligt Thomas Blomqvist tittar regeringen på hur de regeländringarna kan gagna den finländska produktionen.

Enligt Svenska yle på fredagen så kommer dock återbäringen av energiskatten att betalas ut först i juli. Tidigare lovades att pengarna skulle komma i tid till vårsådden.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp