DELA

Inter-lagledare: ”Donera Åland till Sverige”

FOTBOLL. FC Inter vrider upp temperaturen inför cupmatchen borta mot FC Åland i Finska cupen.

I en syrlig tweet skriver lagledaren Jani Meriläinen:

– Jag har alltid ansett att man borde donera ön till Sverige.

Idrotsminister Tony Asumaa kritiserar inlägget skarpt. Läs artikeln här!

FC Åland får en fotbollsfest att bjuda supportrarna på i Finska cupens fjärde omgång när ligalaget FC Inter. Men matchdatumet lördag den 12 mars klockan 20.00 är knappast optimal ur publikhänseende.

– FC Inter gjorde allt för att få till en veckomatch då de vet att vi inte har fullt lag. Mitt motförslag var söndagen den 20 mars 18.30, som är en mycket bättre matchtid för publiken. Men då hänvisade de till att de är på träningsläger i Sverige dagarna innan och möter Jönköping den 17.3, och mitt förslag om att åka via Åland och spela mot oss på hemvägen ville de inte lyssna till, säger FC Åland-tränaren Alexander Semenov.

– I stället var 12 mars det enda datumet som fanns kvar, och 20.00 är enda tiden som finns i Eckeröhallen då eftersom svenska lag spelar cupmatcher ända fram till dess. Det innebär också att vi inte kommer att ha tillgång till planen för att värma upp.

En som inte är överlycklig inför Ålandsbesöket är FC Inter-lagledaren Jani Meriläinen, som också är verksam som målvaktstränare i ungdomslandslagen.

I en tweet från den 22 januari skriver 41-åringen (fritt översatt) att:

”Jag har alltid ansett att man borde donera ön till Sverige”.

Nyan fick SMS-kontakt med en semesterfirande Meriläinen som i en kommentar säger att:

–Jag gillar Åland, men om det finns en klubb i en lottning och du får möta just den så är det ganska frustrerande på grund av den långa resan. Det går ju bort två dagar för att oss att ta oss till Åland, så vi skulle såklart mycket hellre möta ett lag närmare Åbo, säger Meriläinen som tonar ned det eventuellt politiska i hans utspel samtidigt som han svingar lite till:

–Jag tror att många av ålänningarna hellre skulle vara en del av Sverige än Finland.

Är det lämpligt av en representant för ett ligalag att uttrycka sig så?

–Det är mina personliga åsikter, inte FC Inters. Man ska inte ta den här typen av skämt så hårt. Det är ju bara bra för fotbollen i Finland om det snackas mer om den och att det inte blir så tråkigt.

Läs mer i fredagens Nyan