DELA
Foto: Privat

Inrikesminister Krista Mikkonen besökte Åland

Gränsbevakning, Ålands flyktingförläggning och polisen stod på agendan när Finlands inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) besökte Åland för diskussioner med landskapsregeringen.

Krista Mikkonen var på Åland under torsdagen och fredagen. Landskapsregeringen skriver i ett pressmeddelande att ministern bland annat fick bekanta sig med den flyktingförläggning som har upprättats på Åland i spåren efter Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Utbildningsministern Annika Hambrudd (C), med ansvar för flykting, och integrationsfrågor, informerade om förläggningen tillsammans med Kristin Mattsson, specialsakkunnig vid landskapsregeringen.

– Jag är stolt över hur ålänningarna engagerat sig i dessa frågor och öppnat upp sina hem för människor på flykt. Jag är också glad över att diskussionerna med rikets myndigheter har fungerat bra och att vi idag har en satellitflyktingförläggning på plats, säger Annika Hambrudd i pressmeddelandet.

Under besöket på Åland satt Krista Mikkonen även i diskussioner med vice lantrådet Harry Jansson (C) och lantrådet Veronica Thörnroos (C). Med Harry Jansson diskuterades självstyrelselagen, spellagstiftningen och behovet av it-system på svenska. Med Veronica Thörnroos rörde samtalet gränsbevakningen.

På fredagen gjordes ett besök till Ålands polismyndighet där polismästaren Johan Pawli informerade om verksamheten.

– Det är viktigt att skapa en god dialog och kommunikation till vederbörande ministrar och det gör man ju betydligt lättare när man träffar varandra, säger Veronica Thörnroos i pressmeddelandet.