DELA
Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli

Inget ställningstagande om Nato i den säkerhetspolitiska redogörelsen

Finlands regering tar inte ställning till ett Natomedlemskap i den utrikes- och säkerhetspolitiska utredningen och det finns inga förslag på nya politiska riktlinjer. Det framkom på den presskonferens som regeringen inledde vid 14-tiden på onsdagen. Men redogörelsen tar upp för- och nackdelar med ett medlemskap och det ska nu diskuteras i riksdagen.

I dag vid 13 sammanträdde Finlands regering för att godkänna den nya utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen som regeringen tagit fram med anledning av Rysslands anfall mot Ukraina.

Den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen är det som styr landets utrikes- och säkerhetspolitik. Det utarbetas för varje mandatperiod och slår fast Finlands mål och prioriteringar.

Riksdagen väntas debattera redogörelsen nästa vecka på onsdag.

I dag onsdag har statsminister Sanna Marin rest till Sverige för att möta Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Enligt Dagens Nyheter ska Magdalena Andersson få direkt information om redogörelsen av Sanna Marin.

Presskonferensen sänds av Svenska Yle med svensk simultantolkning.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp