DELA
Foto:

”Inget skäl att oroa sig”

”Vissa oklarheter” reddes ut, men annars ingen nytt under solen.

Ett möte gällande semesterlönerna på ÅHS hölls med bland annat Tehy i går.

– Vi är överens om hur vi ska gå vidare, säger avtalschef Tiina Robertsson.
Representanter från Tehy, tjänstemannaorganisationerna på Åland, fackorganisationerna för offentligt anställda på Åland och Akava Åland samlades för ett möte med arbetsgivaren i går eftermiddag.

Mötet gällde de nya bestämmelserna kring utbetalning av semesterlöner, som Nya Åland skrev om i e-tidningen lördagen den 13 juni.

Bestämmelserna påverkar anställda vars arbetstid under semesterkvalifikationsåret har förändrats – exempelvis de som har gått från att arbeta deltid till att arbeta heltid.

Innan mötet planerade ÅHS att betala ut semesterlönerna innan semestern enligt det gamla regelverket och korrigera dem efter sommaren. Detta medför att de med förändrad arbetstid får en felaktig lön, som senare rättas till antingen genom återbetalning från löntagaren eller ytterligare lön till denne.

– I vårt avtal följer vi i stor utsträckning statens semesteravtal. De har tillämpat systemet i ett år, men fick fullständiga anvisningar först i slutet av april. Det har påverkat också vårt arbete, säger landskapets avtalschef Tiina Robertsson.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!