DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ingen Allra-koppling till Ålandsbanken

De fondmedel som Ålandsbanken övertagit av Allra via den svenska pensionsmyndigheten finns nu i bankens fonder.

– Pengarna har i dag ingen koppling till Allra, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.
Sent på fredagseftermiddagen nåddes Nya Åland av nyheten att åklagare i Sverige beslagtagit 140 miljoner kronor, omkring 15 miljoner euro, i Allra-härvan. Åklagaren misstänker att pengarna varit föremål för penningtvättsbrott, skriver Svenska Dagbladet.

Samtidigt meddelade Pensionsmyndigheten att man begär skadestånd på minst 240 miljoner kronor som gäller pengar som spararna förlorat i Allra och Oak Capital.

De beslagtagna tillgångarna gäller vinster som allra har haft i sin verksamhet i Dubai 2015 och 2016, enligt SvD. I den summa som beslagtagits ingår även den extra aktieutdelning på drygt 70 miljoner kronor som Allra fattade beslut om för några veckor sedan.

En person begärdes häktad på fredagen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Misstanken härrör från förvaltningsbolaget Oak Capital som 2012 förvaltade kapital och som hade Svensk Fondservice, selare Allra, som stor uppdragsgivare. Den person som begärts häktad var fondförvaltare på Oak Capital.

I maj övertog Ålandsbanken det hårt kritiserade bolaget Allras fonder inom det svenska premiepensionssystemet. Affären med Allra ledde till att volymerna i Ålandsbankens Fondbolags fonder steg med runt 13 miljarder kronor.

Läs mer i måndagens Nya Åland!