DELA
Foto: PRIVAT

Ikea satsar stort i OX2:s havsbaserade vindprojekt

OX2 genomför sin första försäljning av havsbaserade vindkraftsprojekt till Ingka Investments, som förvärvar totalt 49 procent i tre projekt i Sverige. Ingka driver bland annat den svenska möbeljätten Ikea.

OX2 säljer en andel av det havsbaserade vindkraftsprojektet med en potentiell total kapacitet om 9 000 megawatt till Ingka Investments. Första betalningen går på 610 miljoner kronor.

”Efter att tillstånd erhållits och om båda parter är överens om att fortsätta utvecklingen kommer OX2 att erhålla en på förhand avtalad betalning motsvarande upp till 100 000 euro per megawatt för 49 procent av den planerade totala kapaciteten”, skriver man i ett pressmeddelande.

De tre projekten är Galatea-Galene utanför Halland, Triton utanför Skåne och Aurora mellan Gotland och Öland.

Det svenska vind- och solkraftsbolaget OX2 och Ålandsbankens fondbolag har sedan tidigare ett samarbetsprojekt för storskalig havsbaserad vindkraft på Åland. OX2 är också en av de aktörer som anmält intresse att bygga den storskaliga solcellsparken i Finström Grelsby. Deras Ålandschef är Anders Wiklund.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp