DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK och Åland United blir faddrar för ukrainska barn

På initiativ av Ömsen ska IFK Mariehamn och Åland United bli faddrar för ukarianska barn, meddelar Ömsen i ett pressmeddelande.

Tillsammans med IFK Mariehamn och Åland United startar Ömsen ett faddersamarbete med fokus på ukrainska flyktingbarn. Tanken är att spelare från de båda fotbollslagen ska agera faddrar för ukrainska flickor och pojkar för att ”bli deras förebilder så de lättare kan komma in i det åländska samhället”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Tanken är att barnen ska börja spela fotboll i de båda lagens ungdomsverksamheter. Ett aktivt liv med rörelse och gemenskap är bra för barnen och genom samarbetet får de träffa andra barn och få nya kompisar och vi tror att det hjälper till att få dem att komma in i det åländska samhället. Vi är glada att vi tillsammans med fotbollsklubbarna kan hjälpa till med det”, säger Thomas Lundberg, vd och koncernchef i Ömsen i meddelandet.

Åland har tagit emot över 200 flyktingar från Ukraina och många av dem är barn.

”Att komma in i en gemenskap med andra killar och tjejer är viktigt för alla barn. Det känns viktigt att vi kan bidra som faddrar”, säger Signy Aarna som spelar i Åland United.

”Jag minns hur kul jag tyckte det var att få nya kompisar och komma in i ett lag när jag började spela fotboll som ung kille. All sport är bra för ungdomar både som fysisk aktivitet och att lära sig fungera i ett lag tillsammans med andra”, säger Robin Sid från IFK Mariehamn.