DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>MÄSTERKATT Jonas Danielsson övertygar som katt i Teater Alandicas uppsättning av Mästerkatten i stövlar.

Recension: I klorna på en mästerkatt

Teater.

Mästerkatten i stövlar.

Teater Alandica.

Regi och bearbetning: Petronella Wester.

 

Det är ganska tomt i bänkarna när ”Mästerkatten i stövlar” har premiär i Teater Alandicas uppsättning. Kanske beror det på det fina vårvädret, kanske beror det på biljettpriset. 18 euro per vuxen och 16 euro per barn blir trots allt ganska mycket för en familj. Och kanske är ålänningarna bortskämda med gratis barnteater på biblioteket, där Barnens söndag brukar fylla foajén till bredden.

Den gamla folksagan om mästerkatten i stövlarna är säkert välbekant för de allra flesta. En mjölnare dör och när de tre sönerna ska dela upp arvet får den äldsta sonen kvarnen, mittensonen ärver åsnan, medan allt som blir kvar till den yngsta sonen Pelle-Jöns är familjens katt. Detta visar sig dock inte vara så ”bara ”eftersom katten både kan prata och är en riktigt slug figur…

I Petronella Westers uppsättning berättas sagan av sagofen Gudrun (Evalotta Fahlander), som också sprider sagostämning genom att blåsa gulddamm ur sin tjocka bok. Det här är ett bra grepp som både ger en berättarröst och ramar in historien, samtidigt som fen också gör komiska biroller.

Sagofen har även rollen att interagera med publiken. Det är ett tacksamt knep i barnteater, framför allt när det gäller yngre barn (Var är katten? Däääär!), och fen lyckas också få med sig barnen i Alandicas salong.

Läs hela recensionen i måndagens Nya Åland!