DELA

Hovrätten förkortade åländska körförbud

Hovrätten i Åbo har igen kortat två körförbud utdömda av Ålands tingsrätt.
Under en tid förkortade hovrätten regelmässigt åländska körförbud eftersom man ansåg att de kränkte de dömdas grundlagsenliga rätt till likhet inför lagen. Men Högsta domstolen slog fast att Ålands tingsrätt i enlighet med Ålands körkortslag har rätt att tillämpa längre körförbud för rattfylleri än vad som är praxis i riket.

Nu har hovrätten gått in på omständigheterna vid brotten när körförbud förkortats. Det gäller ett fall för drygt en månad sedan, och två avgöranden som gavs i går

I det ena fallet hade en man vid 21-tiden en kväll i juni i fjol kört i Mariehamn med 1,02 mg/l (cirka 2,3 promille) alkohol i utandningsluften. Han fick körförbud till den 13 september 2020.

”Utredning om hur lång sträcka [den dömde] framfört bilen och om trafikförhållandena i övrigt saknas, men det har inte framkommit och inte ens påståtts att [den dömde] skulle ha förorsakat någon konkret farosituation.” skriver hovrätten och noterar att personen inte tidigare dömts för rattfylleri eller grovt rattfylleri.

– Vid bedömningen av dessa omständigheter bestämmer hovrätten körförbudets längd till två år och fyra månader.

Körförbudets sista giltighetsdag blir nu 12 oktober 2019.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!