DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hovrätten ändrar inte stölddomen

Två äldre klienter i Trobergshemmet utsattes för en stöld i juni i fjol.

Den ena mannen dömdes för stölden i tingsrätten och nu också i hovrätten.
Det var vid kaffetid den 11 juni 2015 som två män tog sig in i två lägenheter i Trobergshemmet.

De äldre damerna som bodde i lägenheterna anmälde att de blivit av med kontanter, två armbandsklockor, en plånbok, en börs, medicin och en telefon.

Föremålen, utom telefonen och klockorna, hittades i parkområdet bakom St Görans kyrka efter stölden. Plånboken och börsen var tomma.

Armbandsuren hittades hos mannen som är i 30-årsåldern och känd av polisen sedan tidigare. I polisförhöret sa han att han sett att hans kompanjon kastat iväg något och att han plockade upp klockorna vid ett träd. Den förklaringen var inte trovärdig enligt tingsrätten.

Tingsrätten förkastade åtalet mot den andra mannen som är i 50-årsåldern.

Inget band honom till platsen och domstolen kom fram till att det troliga var att det var någon annan som hade begått stölden tillsammans med 30-åringen.

30-åringen dömdes till 45 dagsböter, totalt 270 euro, för stöld.

Skärpt straff

Före rättegången avled en av klienterna och talan fördes av dödsboet som yrkade på ersättning.

Mannens straff skärptes eftersom han tidigare dömts för liknande brottslighet. Efter stölden på Trobergshemmet dömdes han för andra brott till ovillkorligt fängelsestraff.

Han överklagade till hovrätten som nu har beslutat att inte ta upp fallet till prövning. Tingsrättens dom ändras inte, lyder beslutet.