DELA
Foto: Jonas Edsvik
Rättegången mot Åland Post fortsätter snart i hovrätten. Igår fattade dock hovrätten ett beslut om åklagarnas överklagande som på flera punkter gick emot Åland Post. På bilden, tagen under rättegången i tingsrätten, syns Charlotta Sandell på väg till rätten tillsammans med Åland Posts ekonomichef Johan Sundblom. I bakgrunden till höger postens vd Henrik Lundberg.

Hovrättbeslut gick emot Åland Post

Hovrätten i Åbo kom igår med ett beslut inför huvudförhandlingen i den kommande rättegången mot Åland Post. Beslutet var till nackdel för posten.

Bakgrunden är att Tullen ansett att Åland Post har importerat och redovisat läkemedel från utlandet på ett felaktigt sätt. Efter ett oväntat tillslag mot Åland Post i slutet av oktober 2017 och sedermera tusentals sidor utredningsmaterial väcktes åtal i januari 2021 mot fem anställda, en före detta anställd, plus Åland Post som bolag.

Friades i tingsrätten

Men tingsrätten kom fram till att det inte kunde bevisas att de tilltalade haft något uppsåt och därför friades de.

Straffet för Åland Post blev en samfundsbot på 100 000 euro. Rätten beslöt också att Åland Posts ekonomiska vinning på drygt 1,4 miljoner euro skulle förverkas till staten.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten av samtliga parter – åklagarna, Tullen och Åland Post. Åklagarna ville att de sex cheferna fälls för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopingbrott, och att de döms till fängelsestraff. För bolagets vd ville de ha ett näringsförbud på fyra år.

Otillåtna ändringar?

Åland Post besvärade sig på flera punkter mot åklagarnas och Tullens överklagande. Man ansåg att Tullen inte var att betrakta som målsägande och därför inte hade någon talan i flera av åtalspunkterna. Man hävdade också att åklagarna utvidgat sitt överklagande på otillåtna sätt genom att ändra formuleringar i flera av åtalspunkterna. Man menade dessutom att den nya bevisning åklagarna ville åberopa var irrelevant.

Igår tog hovrätten ställning i dessa frågor inför den kommande huvudförhandlingen. På de flesta punkter gick domstolens beslut emot Åland Post.

”Ett förtydligande”

Visserligen avvisade man ett alternativt straffyrkande från Tullens sida. Men man slog samtidigt fast att Tullen visst var att betrakta som målsägande och har därmed ställning som part i flera av de bestridda punkterna.

Inte heller slog hovrätten ner på de ändrade åtalspunkterna. För att åtalsändringar ska anses som otillåtna måste de ändra beskrivningen av de åtalade gärningarna så att de blir att betrakta som helt nya gärningar.

Så var inte fallet här, skriver hovrätten, ändringarna ”är att betrakta … som ett förtydligande. Frågan gäller fortsättningsvis samma händelseförlopp.”

En förändring, beträffande en specifik försändelse, slår dock hovrätten ner på: den anses utgöra ett nytt separat händelseförlopp. I övrigt gick dock hovrätten på åklagarnas linje.

Datum för huvudförhandling har ännu inte kungjorts.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp