DELA

”Hotfull” metalljägare riskerar bötesstraff

– Tredje gången han kom tog han lagboken och drämde den i huvudet på sig själv så att hela boken knäcktes.
Den som berättade om den ovanliga incidenten med lagboken var Viveka Löndahl, kulturbyråns chef, när hon i går vittnade under rättegången mot den man som för ett drygt år sedan letade föremål med metalldetektor på olika platser i Geta i hopp om att hitta fornfynd.

Mannen kom inte till rättegången. Han var inte heller tvungen att närvara men hade fått beskedet på förhand att målet kunde avgöras ändå.

Åklagaren åtalade mannen för fornminnesförseelse eftersom han hittat föremål som sannolikt är äldre än 100 år men vägrat berätta var exakt han har hittat dem. Landskapsregerignen polisanmälde honom för brott mot fornminneslagen.

I polisförhöret uppgav han att han valt att protestera genom att tiga om fyndplatsen och att protesten riktade sig mot lagen som stadgar att bara upphittaren, inte både upphittaren och markägaren, har rätt till ersättning för upphittade fornfynd.

De upphittade föremålen överlämnade han till museibyrån.

Viveka Löndahl, som på sensommaren 2015 var chef för museibyrån, berättade om flera möten med mannen.

– Den andra gången han kom eldade han upp sig och gapade och skrek han och ville få oss att ändra lagen. Han var ganska hotfull och efter det beslöt vi att vi inte skulle vara ensamma när vi tog emot honom.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!