DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>BRYTNINGSSKEDE Enligt Lotta Berner-Sjölund är Åland i ett brytningsskede både på grund av generationsskiften i stuguthyrningsbranschen och den digitala närvaron.

Hon vill förbättra Ålandsbrandet

Färre turister besöker Åland men de som kommer spenderar mera pengar här.

Det står klart i Visit Ålands rapport om turismen på Åland.
Turismen är Ålands viktigaste exportnäring och står för 20 procent av alla inom den privata sektorn jobbar inom branschen. Det framgår i en färsk rapport som Visit Åland och Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub har tagit fram.

Enligt rapporten har den globala turistnäringen vuxit under 20 år. Men i Europa och Finland går branschen trögt på grund av finanskrisen. Nu minskar både finländarnas resor inom landet och utomlands. I Sverige är trenden den motsatta, svenskarna reser både mera inrikes och utrikes.

För att Åland ska kunna bryta sig igenom det massiva flödet av resereklam tror Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund att man ska slopa tanken på enorma massutskick och bli bättre på riktad reklam till målgrupper.

Om Åland ska hänga med i utvecklingen måste man satsa bilden av Åland.

– Vi har inte en så stark bild som vi borde ha. Vi måste fundera på vilka ord vi vill att Åland ska förknippas med.

Rapporten har också tagit fasta på nya trender inom branschen. Ska Åland hänga med i utvecklingen måste branschen satsa på det digitala.

Läs mer i papperstidningen!

<”Byline tfn”>