DELA

Hon har väntat över två månader på AMS-stöd

I över två månader har permitterade Manna Juslin fått klara sig utan arbetslöshetsförmåner från AMS. Detta trots att man från AMS sida menar att man inte har haft problem att hålla den normala handläggningstiden på fyra veckor.
Manna Juslin är en av de många ålänningar som på grund av Coronapandemin blivit permitterade från sina arbeten. Samma dag som hon fick besked om permitteringen från sitt arbete i restaurangbranschen så skrev hon in sig som arbetssökande hos AMS, landskapets arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

Hon följde de instruktioner som fanns att tillgå på hemsidan. Hon fick sedan en kontaktperson som konstaterade att det enda som saknades för att utbetalning skulle kunna ske var ett permitteringsintyg.

Hon skickade direkt in detta intyg men fick efter det varken bekräftelse på att intyget hade kommit fram samtidigt som stödet ännu lyste med sin frånvaro.

– När jag hade skickat in det intyg som saknades så slutade min kontaktperson att svara. Jag har sen försökt ringa och maila utan svar. Den gången de svarade i telefon så sa de att de skulle kolla upp ärendet och höra av sig men det har de inte gjort, berättar Manna Juslin.

Efter nästan två månader utan någon inkomst blev hennes ekonomiska läge så illa att hon förstod att hon inte skulle klara av att betala sin hyra i tid och blev därför tvungen att kontakta sitt hyresbolag.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!