DELA
Foto: Joakim Holmström

Hitta din kandidat i Nyans valkompass

Vet du inte vem du ska rösta på? Nu finns Nya Ålands valkompass för kommunalvalet som kan hjälpa dig!
– Vi lägger fokus på makten som finns närmast våra läsare, säger Anna Björkroos, chefredaktör.

I Nya Ålands valkompass får du som väljare ta ställning till 30 påståenden som rör olika aspekter av kommunal verksamhet; om stora frågor som kommunstrukturen och om mer specifik verksamhet som bibliotekens existens eller mobilförbud i skolan. Kvotflyktingar, klimatsmart mat och om offentlighetsprinciper ska råda vid bolagisering av kommunal verksamhet är andra ämnen som berörs.

– Vi har valt frågor som visar på bredden av det kommunala beslutsfattandet och försökt formulera påståenden som visar kandidaternas åsikter i både sakfrågor och ideologiskt. Allt för att ge väljarna vägledning bland kandidaterna, säger Anna Björkroos, och passar på att tacka alla läsare som bidrog med sina önskemål på ämnen som skulle vara med i kompassen.

Funkar såhär

Nya Ålands kommunalvalkompass öppnar för väljare i dag torsdag klockan 10. Du hittar den via Nya Åland hemsida www.nyan.ax. Ingen inloggning krävs, utan den är öppen även för ickeprenumeranter.

Du börjar med att välja kommun och tar sedan ställning till de olika frågorna. Dina svar jämförs sedan med kandidaternas och du kan se vilka som står dig närmast i din hemkommun. Du kan också bekanta dig med hur alla andra kandidater svarat på de olika frågorna, även i alla andra åländska kommuner.

Kandidaterna har också kort fått motivera varför man ska rösta på hen och vilken politik hen ska föra.

Om någon kommunalvalskandidat som inte ännu fyllt i valkompassen vill delta kan man höra av sig till Nya Åland så går det att lösa.