DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nyan nyanställde!

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck.
I dagens lucka gömmer sig fyra glada medarbetare.

På tre månader lyckades man samla ihop tillräckligt med delägare och tecknade andelar för att skapa tolv nya heltidsjobb på Nya Åland. Man lyckades alltså anställa fyra till förutom de åtta som avskedades från tidningen Åland.

Dessa fyra nya förmågor presenterades i tidningen den 22 september. Annonskonsulenten Lisa Lindström, reklamutbildade Monica Fogelström, fotosättaren May-Len Porko och Helena Forsgård som skötte prenumerationsärenden bland annat.

Nämnas bör att May-Len Porko, kallad ”Lilla My” (och numera Porko-Koskinen), arbetade på Nya Åland fram tills i år. Hon hade då avverkat 39 och ett halvt år i tidningens tjänst.

May-Len var bara 17 år när hon började jobba på Nya Åland.

– Jag såg en liten annons om att Nya Åland sökte en maskinskrivare. Jag svarade för jag gillade att skriva maskin. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på och jag visste knappt vad Nya Åland var, minns hon.

På Nya Åland blev hon fotosättare, ett yrke som inte finns längre. Då satt hon och redaktionschefen Roffe Witting i Mariehamns tryckeris lokal och jobbade. Utbildningen för jobbet bestod av en endagskurs i Helsingfors.

– Vi skrev in de texter som redaktionen och annonsförsäljarna producerade. I den första fotosättarmaskinen syntes max fem ord i taget i en liten display. Texten var orange på svart botten.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp