DELA
Foto: Stefan Öhberg

Uppdaterad 23.35: Sökandet har avbrutits

Polisen har under söndagskvällen den 19 maj inlett ett eftersök i västra Saltvik, Solbacka. Detta efter att två personer som rört sig i området hört rop på hjälp vid 17-tiden idag.

Gränsbevakningens helikopter flyger nu över området och polisen söker med hund. Frivilliga räddningstjänsten är alarmerad liksom andra resurser.

Från polisen sida vill vi belysa att ett eftersök alltid leds av polisen och att ingen ger sig ut i skog och mark för att söka utan att vara involverad i det organiserade eftersöket.

Om någon har information man önskar dela med polisen om ropen på hjälp får man gärna ta kontakt på polisens tipstelefon, tfn 040 847 9550.

Detta skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kommissarie Tommy Thörnroos vid polisen berättar för Nya Åland:
– Två personer som rörde sig bakom ungdomsgården Solbacka i Saltvik vid 17-tiden i eftermiddags ska ha hört rop på hjälp. De letade själva, och larmade sedan polisen.

Vilka farliga platser finns i närheten av Solbacka?
– Det finns en damm, eller en sjö, precis i närheten. Dykare är på väg för att undersöka. Vi kan heller inte utesluta att någon råkat ut för en olycka med en rotvälta eller fastnat under ett träd. Vi är också öppna för att det kan vara ett missförstånd. Det kan ha varit någon som har lekt någonstans, och ljud hörs långt en stilla dag som den här.

Vid 20-tiden avbröt helikoptern sökandet, men övriga insatser fortsätter:
– Att helikoptersökningen inte gav något resultat kan ha många orsaker: att det inte finns någon där, eller att personen är nerkyld eller befinner sig under en gran eller i dammen, säger Thörnroos.

Kommissarie Tommy Thörnroos säger att det har varit en god uppslutning av frivilliga som hjälper till med eftersökningen.
– Vi har ett 30-tal frivilliga, och det är tillräckligt. Vi har fått området avgränsat och söker nu igenom det.

Strax före klockan 22 sa kommissarie Tommy Thörnroos till Nya Åland att man håller på att gå igenom området genom så kallat patrullsök med den frivilliga räddningstjänsten.

 Hittills har vi hunnit cirka halvvägs utan att påträffa någon. Dykare har letat i vattenområdet utan att påträffa något.

Polisen har heller inte mottagit några tips eller anmälningar om att någon skulle vara försvunnen.

 Om inte den frivilliga räddningstjänsten hittar något avbryter vi sökandet till natten. Vi söker så länge det är ljust nog att se, eller tills vi har sökt av hela området. Sedan får vi göra ett nytt övervägande i morgon, säger Tommy Thörnroos.

Klockan 23.33. meddelar polisen att sökandet avbrutits för dagen.