DELA

Bildspel: Öspelsinvigningen

ÖSPELEN. Här invigs Öspelen 2015.
Med seglaren Måns Lundberg som åländsk fanbärare – i sista minuten.

Klockan 19 lokal tid startade invigningen för Öspelen 2015 på Jersey – de 16:e i ordningen, arton år efter kanalöns senaste mästerskap 1997.

Omkring 3 000 idrottare och ledare marscherade genom Saint Heliers gator och in till den lummiga Howard Davis Park, centralt belägen i Jerseys huvudstad.

Invigningen leddes av de lokala tv-profilerna Jess Dunsdon och Mark McQuillan men fick även åländsk prägel i form av Jörgen Pettersson, internationella öspelsorganisationens ordförande, som höll tal från scenen.

Och så den åländska truppen, förstås.

Omkring 130 atleter försvarar de åländska färgerna på Jersey – men den som bar fanan fick stressa för att hinna med till invigningen.

Öppningsceremonin i Howard Davis Park föregicks nämligen av ett åländskt drama i miniatyr. Den största delen av truppen – däribland fanbäraren Måns Lundberg – lyfte i ett chartrat plan från Mariehamn till Saint Helier under lördagen. Men inte på utsatt tid – strul vid starten gjorde att den beräknade ankomsttiden 15.20 i stället blev till 17.45 lokal tid.

Samlade – till sist

Tanken var att samtliga trupper skulle ha samlats vid närliggande Victoria College för att sedan promenera till invigningensfesten. Men endast de ålänningar som rest på egen hand, bland annat de båda volleybollagen, fanns på plats på utsatt tid.

Måns Lundberg och resten av truppen fick stressa från flygplatsen för att hinna ikapp paradtåget. Och halvvägs framme vid Howard Davis Park kunde hela truppen samlas, och den funktionär som burit den åländska flaggan kunde till sist lämna över den till Måns Lundberg, 2011 års Öspelsmästare i seglingens Laser radial-klass.

Därefter ledde Lundberg den åländska truppen in i parken.
Öspelen 2015 är i gång.

Text: Oskar Magnusson

Foto: Johan Orre