DELA
Foto: Joakim Holmström<07_Bildrubrik>DÅLIG AFFÄR Viking Lines vd Jan Hanses säger att sjöfarten måste visa regeringen hur oöverlagt det skulle vara att ta bort bemanningsstödet till passagerarfartygen.

Hanses hoppas på lösning trots strandat fördrag

Besviken. Det är den känslan Jan Hanses har då Nyan når honom på torsdag kväll efter att statsminister Juha Sipilä (C) meddelat att förhandlingarna om samhällsfördraget har strandat.

Regeringen har tidigare meddelat att om förhandlingarna med samhällsfördraget stannar upp blir regeringen tvungen att genomföra nedskärningar på sammanlagt ,5 miljarder euro. I den nedskärningskorgen finns bland annat sjöfartsstödet.

Att regeringen meddelade om att man under fredagen ser över vika nedskärningar som kan undvikas ser Hanses ändå som ett gott tecken.

– Det visar att regeringen bryr sig om de konsekvenser som nedskärningarna kan få. Jag är optimistisk och tror att det går att få en ändring till stånd, säger Hanses.

Nu gäller det för rederierna att försöka övertyga regeringen om att en nedskärning i sjöfartsstödet är en dålig affär säger Hanses.

Hur stor tror du att risken är att regeringen skär ner i stödet?

– Jag kan inte säga mer än jag är optimistisk i det avseende att jag tror att vi kan få till stånd en förändring. Vi måste visa för dem hur oöverlagt det skulle vara att ta bort bemanningsstödet till passagerarfartygen.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!