DELA
Foto: Jonas Edsvik

Handlare kluvna till slopad bilskatt

Kommunikationsministeriets förslag om slopad bilskatt väcker frågor bland de åländska bilhandlarna. Hur det kan påverka bilhandeln här är ännu mycket oklart, menar de.

– Det är svårt att förutspå. Men antagligen blir det övervägande positivt för oss, säger Ronny Jansson på Bilcenter.
Om skatten försvinner kan det resultera i flera tänkbara scenarier, det hela beror på saken hanteras från landskapets sida, menar Ronny Jansson. Infrastrukturminister Mika Nordberg sade till exempel i torsdagens Nyan att han hade svårt att tänka sig att några vägavgifter ska införas på Åland.

– Man pratar om att införa vägavgifter på rikssidan, men här på Åland är det ju landskapet som ansvarar för vägarna och inte riket. Och om nu skatten tas bort vet vi inte hur landskapet tänker hantera det hela. Så även om förslaget går genom är det mycket som måste lösas lokalt. Det värsta just nu är osäkerheten.

Tor-Rolf Karlsson, vd på Bifa, ser också både för- och nackdelar med det nya förslaget.

– Köpkraften ökar för både nya och begagnade bilar, vilket är bra för oss. Men att bara ta bort skatten utgör också ett problem eftersom potentiella köpare antagligen hellre avvaktar tills det datum den nya lagen träder i kraft för att slippa betala skatten.

Läs mer i fredagens Nya Åland!