DELA
Foto: Joakim Holmström

Handelsmässan klarar corona-begränsning

Ålands Handelsmässa håller öppet som planerat i Baltichallen på fredag och lördag.

”Mässan blir av enligt plan eftersom vi har en strömning på cirka 200 personer åt gången under två dagar. Vi har fått många frågor angående viruset Covid-19 och har därefter direktkontakt med landskapet och ÅHS. Spritdispensers finns på plats och vi följer direktiv från THL.” skriver mässan på sin Faceboom-sida.

Nya Åland hälsade på klassen när de förberedde mässan. De har målat mässmontrar, raggat utställare och bokat underhållningen.
I morgon öppnar de årets Ålandsmässa.

– Det ska bli vitt, glansigt och fint, säger Christoffer Landgärds.

Han och de andra eleverna som går ut handelsskolans företagsekonomiska utbildning i vår har tagit sig an Ålandsmässan, eller Köpmannamässan som många äldre ålänningar fortfarande kallar den.

Mässan fick en nystart i fjol när den flyttades från Alandica tillbaka till Baltichallen. Ålands Näringsliv överlämnade arrangemanget till elever på den företagsekonomiska utbildningen. Och det gick bra.

– Mässan hade över tretusen besökare och var fullbokad, säger Christoffer Landgärds.

Fullbokad igen

Årets avgångsklass siktar minst lika högt. Planeringen inleddes i oktober.

– Då pratade vi om vad vi skulle ha på mässan och hur vi skulle lägga upp det. Sen har vi arbetat fram tills nu.

Mässa är fullbokad igen med femtio företag och föreningar plus skolans ungdomsföretag.

– Vi fick hjälp med kontakter av förra årets klass. Sen satt vi och skrev en lista med all slags företag vi kunde tänka oss. Vi mejlade, ringde och knackade på.

Eleverna har varit indelade i olika grupper, för marknadsföring, bygg, ekonomi, evenemang, logistik och kaféservering.

– Det enda vi tjänar pengar på är monterhyran. Utan stadens generösa samarbete skulle vi aldrig kunna ha mässan i Baltichallen.

Klassen har köpt och rustat upp monterväggarna som använts vid tidigare mässor.

De har grundat ett bolag för mässan med en budget på runt 4 000 euro. Ett eventuellt överskott delas jämnt mellan eleverna.

– Vi har haft nytta av allt vi lärt oss på tre år.

Det blir fritt inträde.

– Vi vill att så många som möjligt upplever mässan i stället för att fundera på om man ska betala inträde. Det här är en tradition som vi vill att lever vidare, säger Christoffer Landgärds.