DELA

Han hoppar av Ömsens förvaltningsråd

Christophe Jourdan, som valdes in i Ålands ömsesidiga försäkringsbolags förvaltningsråd vid den senaste bolagsstämman, lämnar sitt uppdrag.

Det skriver han i ett brev som gått ut till massmedia med rubriken ”Det får vara nog nu”.

Jourdans beslut kommer dagen efter att Ömsens styrelse meddelade att vd:n Dan-Erik Woivalin tar en ”time out” efter att flera storägare hävdat att han arbetade för att fälla valberedningens förslag till förvaltningsråd. Styrelsen beslöt också att en fristående utredning om förberedelserna till stämman ska göras.

Så här motiverar Christophe Jourdan sitt beslut:

”Med anledning av den turbulens som uppstått till följd av stämman i Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag avser jag härmed att frånsäga mig min plats i förvaltningsrådet.

Det finns två skäl.

Jag delar Styrelseordförande, Andreas Remmers, analys om att Ömsen behöver arbetsro (Ål.tidn. 11 maj 2021) och som en del i det, och med all respekt för bolaget och stämmans beslut, lämnar jag det mandat jag fick på stämman – det är helt uppenbart att flertalet ägare inte är tillfreds, alternativt inte respekterar, hur detta gått till och att vidare massmedial uppmärksamhet riskerar att skada bolaget och varumärket ytterligare.

Saken är också mycket enkel för mig personligen. Åtar man sig ett uppdrag så gör man det med entusiasm och positivism – just nu finns bara en bitter eftersmak där det är helt uppenbart att det finns många, sedan lång tid tillbaka, bakomliggande faktorer till den turbulens som nu råder. Jag ämnar inte bli en ny bricka eller en ny generation i det spelet – det klär varken mig som person eller de som tyckte jag var ett bra alternativ – inte då, inte nu och inte heller i framtiden!

Jag kan bara konstatera att jag kände mig stolt och engagerad över att ställa mig till förfogande efter Bo-Sture Sjölunds förfrågan. Hade sett fram emot att som en liten del i något större få bidra med min kompetens och göra ett fantastiskt fint försäkringsbolag ännu bättre för ALLA försäkringstagare! Jag sätter ingen personlig prestige i att sitta i Förvaltningsrådet – och jag hoppas det löser sig till det bästa, men utan mig, den här gången.

Dessa ord blir de enda i debatten för min del och jag kommer inte att kommentera saken vidare. Skadan är redan skedd. Tyvärr. Det är uppenbart att delar av det åländska näringslivet borde rannsaka sig själva för att inte bli kontraproduktivt. Ömsen med sina anställda är ett mycket fint bolag som vi ålänningar ska vara riktigt stolta över och rädda om. Och jag hoppas alla berörda parter tar sitt ansvar och agerar efter den principen.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp