DELA
Foto: NYTT JOBB Den 16 mars inleder Marcus Thörnroos vikariatet som Ålands specialrådgivare i Bryssel. Han vikarierar Julia Lindholm.

Thörnroos blir Ålands nya röst i Bryssel

25-åriga Lappobon Marcus Thörnroos har fått vikariatet som landskapets specialrådgivare vid Finlands ständiga ambassad i Bryssel.
– Det känns riktigt roligt. Det ska bli spännande och utmanande, säger Marcus Thörnroos från Lappo Brändö.

En av de främsta anledningarna till att Thörnroos fick vikariatet är att han praktiserade på Ålandskontoret i Bryssel under fem månader 2015.

– Han var den mest meriterade, har väldigt goda referenser och har jobbat i Bryssel. Eftersom vikariatet inte är längre än tio månader är det viktigt att komma in i fort, säger kansliminister Nina Fellman (S) som ansvarade för utnämningen.

Just nu studerar Thörnroos juridik på Åbo universitet. Magistersavhandlingen är på slutrakan och handlar om avtalsrätt. Tidigare har han också jobbat med affärsjuridik på en advokatbyrå i Mariehamn.

Vad ser du mest fram emot i Bryssel?

– Det är en väldigt intressant arbetsmiljö där det händer mycket. Stora beslut fattas i anknytning till migrationssituationen och den ekonomiska situationen och hela EU-samarbetet ställs på prov. Det ska bli intressant att bevaka det på nära håll.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– För Ålands del är upphovsrättsreformen väldigt viktig. Mycket tid och energi kommer säkert att gå åt till den.

Annica Lindström