DELA
Foto: Jonas Edsvik

Grüssner-Sarling får SFV:s folkbildningsmedalj

Svenska folkskolans vänners (SFV) folkbildningsmedalj har delats ut sedan 1962 och tillfaller ”en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ideellt engagemang på svenska”.

Manusförfattaren och regissören Isabella Grüssner-Sarling från Pålsböle tilldelas en av årets fem folkbildningsmedaljer. Ur motiveringstexten i SFV:s pressmeddelande framgår följande:

”Isabella Grüssner-Sarlings texter välskrivna, med noggrann eftertänksamhet och finess. Hennes historier har ett djup, ett kritiskt tänkande och känslosamma budskap. Hon lyfter ofta de svaga och utsatta, vikten av kvinnans roll i samhället förr och nu, samt ifrågasätter gamla normer och inrutade mönster. Isabella Grüssner-Sarling har undervisat skrivarkurser på Medborgarinstitutet i Mariehamn samt i drama och retorik på Ålands Yrkesgymnasium. Hon har även lett ungdomskurser i sångtextförfattarskap. Hennes pjäser och köruppsättningar har framförts även i Sverige och på finska fastlandet. Hon är en mästare på att skapa känslor och engagemang i uttrycket som inte lämnar någon oberörd.”

Prisutdelningen sker i dag klockan 14 vid SFV:s vår- och utdelningsfest i Helsingfors.

Läs mer om SFV:s priser och en intervju med med Grüssner-Sarling i morgondagens Nya Åland.