DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gruppen som leder hjälpen på rätt väg

Under hashtaggen #hjälpistormen har ålänningar erbjudit hjälp till de nödställda efter stormens framfart.

Med samma namn och med samma syfte finns sedan i lördags också en Facebookgrupp.
Mats Adamczak startade i lördagskväll Facebookgruppen #hjälpistormen för att underlätta kommunikationen mellan nödställda och de som erbjuder sin hjälp.

– Det finns fördelar med en öppen grupp jämfört med en hashtagg då alla inte vet hur en hashtagg fungerar och det kan vara lite bökigt, säger han.

I gruppen finns olika kategorier där medlemmarna kan publicera inlägg beroende på vilken hjälp de kan erbjuda. Det kan till exempel vara husrum, duschmöjligheter eller ved.

Exakt hur många som fått hjälp via hashtaggen eller Facebookgruppen #hjälpistormen är svårt att avgöra, men Adamczak säger att det är märkbart att ålänningarna har slutit upp.

– Det blir så tydligt då alla känner någon som drabbats av stormen. På andra sidan, i Norrtälje, finns det kanske inte samma beredskap och gemenskap.

I gruppen hittar man också en länk till en Google-karta där privatpersoner kan göra en markering där de observerat ett träd som ligger på en luftledning.

– Det som är bra att de från Ålands Elandelslag går in och tittar på kartan och markerar när de lagt in markeringarna i sina egna system. För dem är det som en tipstelefon.