DELA
Foto: Jonas Edsvik
IFK Mariehamns väg från de lägre divisionerna till att bli finska mästare år 2016 uppmärksammas i fotbollspodden "When we were kings".

Grönvitts framgångssagalyfts i populär fotbollspodd

FOTBOLL. Populära fotbollspodden och årets sportpodcast 2022, ”When we were kings”, som produceras och leds av sportjournalisten och fotbollskunnige Erik Niva samt mediastrategen Håkan Andreasson, behandlar i sitt senaste avsnitt IFK Mariehamns fotbollshistoria från succéåret 1977 med spel i ettan, fram till det första och hittills enda ligaguldet år 2016.

I avsnittet fokuserar radarparet Niva och Andreasson stort på finländsk fotboll i allmänhet, och på IFK Mariehamns succésaga i synnerhet. Föreningens snabba och överraskande vandring från division 2, via ettan, till att få spela i fotbollens finrum sedan 2005 får stor uppmärksamhet i avsnittet.

Inflyttade spelaren från Karleby, sedermera framgångsrika tränaren, Pekka Lyyski och hans ”gyllene generation” av spelare i likhet med Kristoffer Weckström, Jani Lyyski, Tommy Wirtanen och bröderna Peter och Daniel ”Daja” Sjölund samt Peter Lundberg och Tommy Lundberg lyfts också fram i podden som en inledning på en helt ny era för föreningen.

Poddredaktörerna Niva och Andreasson hyllar även det faktum att ”Grönvitt”, trots att man var ett amatörlag i inledningen av sin ligakarriär, klarade av att etablera sig på den högsta finländska fotbollsnivån och nu gör sin 19:e raka säsong i finländska Tipsligan.

Podden om IFK-sagan är nästan fyra timmar lång.