DELA
Foto: Nato pressbild

Gröna vänder i Natofrågan

Partiet De Grönas partistyrelse förespråkar nu ett finländskt Natomedlemskap. Partidelegationen ger också riksdagsledamöterna och ministergruppen fria händer att fatta beslut om Nato. Det rapporterar Svenska Yle.

Partidelegationens ordförande Silja Keränen säger på en presskonferens att beslutet var enhälligt.

– I diskussionerna lyftes De grönas bakgrund inom fredsrörelsen också starkt fram och många gröna är med i politiken och i partiet för att främja fred i Finland, Europa och världen. Mot den bakgrunden orsakar förstås olika försvarslösningar och -allianser en del tveksamhet. Men i den här situationen med krig i Europa och en lång gräns med Ryssland ansåg ledamöterna att alliansen Nato är det bästa alternativet och nödvändigt, säger hon enligt Svenska Yle.

Med på presskonferensen är också vikarierande partiordförande Iiris Suomela. Hon säger att Nato i nuläget erbjuder de starkaste säkerhetsgarantierna, även om EU har kunnat svara på Rysslands invasion av Ukraina på ett mångsidigt sätt.

– Det är den viktigaste orsaken till att jag själv har börjat förespråka Natomedlemskap, säger hon.

Partistyrelsen meddelade tidigare under lördagen att man förslår en ändring av partiets politiska program. Enligt ändringen skulle De gröna stödja ett finskt Natomedlemskap.

Partistyrelsen vill ändå att Norden förblir en kärnvapenfri zon. Partimötet tar ställning förslaget i maj, skriver Svenska Yle.

I Yles program Morgonettan säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att tröskeln för att gå med i Nato kommer att höjas om inte Finland går med nu.

– Den säkerhetsmässiga omgivningen har förändrats radikalt. Om Finland inte infriar sin Natooption i det här läget, inställer sig frågan vad som skulle krävas för att göra det. Något ännu värre? Vad, i så fall?, säger han.