DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gränskontrollen upphör på måndag

Inreserestriktionerna som varit i kraft för ickefinländska EU-medborgare sedan i december avslutas på måndag. Även fortsatt måste dock inresande till Finland kunna uppvisa bevis på vaccination, genomgången covidinfektion eller negativt test.

På torsdag eftermiddag meddelade inrikesministeriet att gränskontrollen vid de inre gränserna upphör. Det betyder att ickefinländare inresta från resten av EU inte längre behöver ha giltiga skäl för inresa (såsom fast boende, arbete eller familjeanknytning).

Vad gäller begränsningarna i trafiken över EU:s yttre gränser fortsätter de till den 14 februari, meddelas vidare.

Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller dock fortfarande alla resenärer som anländer till Finland (och inte är finländska medborgare).

Resenären ska kunna visa upp ett vaccinationsintyg, ett intyg över genomgången covid-19 eller ett intyg över negativt covid-19-test (högst 72 timmar gammalt). Om resenären inte har något av de intyg som nämns ovan, hänvisas resenären till ett covid-19-test på platsen för inresa. Kraven gäller med vissa undantag alla som är födda 2006 eller tidigare.

”Finländska resenärer bör också beakta att även om de kan resa till Finland utan ett test kan andra länder och flygbolag ha egna testkrav”, skriver inrikesministeriet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp