DELA
Foto: Erkki Santamala

Gott nytt från stadsbiblioteket

Det blir lättare att boka gratis mötesrum, avgiften för att reservera böcker tas bort och biblioteket öppnar en timme tidigare på morgonen.

Detta är några av en rad nyheter för i år som ska förbättra för låntagarna.
Mariehamns stadsbibliotek har gjort en rad ändringar som ökar tillgängligheten.

– Vi vill att det ska vara så smidigt som möjligt för låntagarna, säger bibliotekschef Fredrika Sundberg.

Redan klockan nio öppnar numera biblioteket, tidigare har bara tidningsavdelningen öppnat så tidigt.

– Vi har fått önskemål om detta, speciellt från studeranden som vill komma klockan nio. Personal är ändå på plats, så det handlar om en omorganisering av vårt arbete och blir inte en extra kostnad, förklarar Fredrika Sundberg.

En annan nyhet är att mötesrum ska kunna bokas på hemsidan, bibliotek.ax. Det handlar om grupprummet och musikpaviljongen.

– Rummen används för bokcirklar, föreningar, intervjuer och mycket annat och det kostar ingenting.

Kostnadsfritt är det likaväl att hyra studierum. Det finns tre av dem och de är mycket efterfrågade. De bokas för en dag i taget, också via hemsidan och vid bokningen får man en kod som öppnar dörren.

– Rummet kan användas till klockan 23.00 på vardagskvällar.

I februari öppnas en webbtjänst, kallad Välja och vraka, där låntagarna får välja vilka böcker eller filmer biblioteket ska ta in. Den som röstar kan också lägga en reservation.

– Vi från biblioteket gör upp en lista på exempelvis deckare, som man kan rösta mellan, förklarar Fredrika Sundberg. Redan nu får vi in ett 40-tal önskemål om inköp varje månad, ungefär hälften kan vi gå till viljes.

Ytterligare en god nyhet är att reservationsavgiften om 1 euro slopas, i stället får man betala två euro om man inte hämtar sin reserverade bok.

Likaså slopas förseningsavgiften för alla under 18 år. Tidigare har gränsen för denna avgift varit 16 år.

<”Byline tfn”>