DELA
Foto: Jonas Edsvik

God beredskap göra Åland vildsvinsfritt

Både lagstiftningen, myndigheterna och jaktlagen har en god beredskap att göra Åland vildsvinsfritt igen, enligt Robin Juslin, jaktförvaltare vid landskapsregeringen.

Han uppmanar allmänheten att höra av sig direkt om de observerar vildsvin.
Eftersom vildsvin har dykt upp på Åland tidigare så har förvaltningen redan hunnit vidta åtgärder.

– Det är nu tredje omgången med vildsvin, säger Robin Juslin.

– Den första var 2008 i Tjudö. De fångades in och avlivades. Redan då beslutade man att införa jakt året runt på vildsvin i lagen. Tidigare var det tillåtet att året om skjuta djur som rymt från vilthägn. Men de vildsvinen var inga rymlingar, så det fanns ett glapp i lagstiftningen fram till 2009.

– Sedan var det lugnt till 2013, när ett vildsvin dök upp igen. I maj 2015 blev en galt påkörd. men fram till dess genomfördes en del åtgärder som att underlätta jakten. Landskapet beslutade då om att tillåta jakt med konstgjorda ljuskällor. Det är ett generellt tillstånd som gäller för jakt på vildsvin och det är fortfarande i kraft.

En av utmaningarna konstaterades också vara att jaktlagen inte automatiskt har tillstånd av markägarna att jaga vildsvin på sina marker.

– En del jaktlag hade tillstånd som bara gäller rådjur och älg, medan andra har tillstånd som gäller allt vilt, säger Robin Juslin.

Landskapsförvaltningen ändrade då de blanketter som tillhandahålls för jaktlagen. Blanketterna beaktar nu vildsvinen när jaktlagen begär tillstånd av markägarna att få jaga.

– Det har gett ett bättre utgångsläge den här tredje omgången, när fler jaktlag har tillstånd, säger Robin Juslin.

Läs mer i fredagens Nya Åland!