DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gapet mellan Centern och regeringen är djupt

– Landskapsregeringen skapar kaos i den kommunala vardagen.

Hårda ord från största oppositionspartiet som har gjort sin halvtidsutvärdering av den sittande regeringen.
Centern kallade i går till presskonferens för att dels berätta hur partiet anser att regeringen skött sig då halva mandatperioden nu har gått, dels presentera sin önskelista inför nästa års budget.

Att regeringens politik inte faller Centern i smaken är ingenting nytt och det som framfördes i går handlade långt om en sammanfattning av det som partiets medlemmar redan sagt vid olika tillfällen i lagtinget. Och att det är kommunalpolitiken, främst landskapsandelarna och kommunsammanslagningen, som skapar den stora klyftan mellan Centern och regeringspartierna kommer inte heller som någon överraskning.

– Landskapsregeringen skapar kaos i den kommunala vardagen med det nya landskapsandelssystemet, säger partiets ordförande Jörgen Pettersson (C).

– Kommunerna har vid det här laget fått sex olika besked om vad som ska gälla nästa år. Det skapar problem för dem att göra sina budgetar. Regeringen kör över kommunal självstyrelse.

Centern anser att sparkravet på fyra miljoner är för tufft, halva summan skulle räcka. Samtidigt betonar partiet att kommunerna i dag är starka och fungerande enheter. Inflyttningen ökar på grund av god service som närhet till dagis och skola.

– Alla kommuner klarar sina lagstadgade åtaganden säger Runar Karlsson (C).

Läs lantrådets kommentarer här:  ”Negativ och destruktiv politik”

Läs mer i fredagens Nya Åland!

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.