DELA
Foto: Jonas Edsvik

”En reparationsbudget”

Inbesparingarna mot kommunerna är ohemula, men i övrigt anser oppositionsledaren Veronica Thörnroos att landskapsregeringens budgetförslag inte är någon överraskning.

– Det känns mera som en reparationsbudget.
Centerledaren Veronica Thörnroos anser att landskapsregeringens budgetförslag för nästa år visar på att man backar från sina storslagna planer och reformer man presenterade i början av mandatperioden.

– Jag tänker på stängningen av demensavdelningen där man gick ut med ett sparkrav och inte gav tid att analysera effekterna. Nu pratar man om att omstrukturera och kvalitetssäkra demensvården. Det känns som att jobba bakvägen.

Ett annat exempel är landskapets kontor i Helsingfors och Stockholm.

– Man visste att man hade självstyrelselagen, parlamentsplatsen och många centrala frågeställningar på linjen Helsingfors–Mariehamn och valde ändå att montera ner kontoret i Helsingfors och helt stänga Stockholmskontoret. Nu konstaterar man att man inte lyckats i kommunikationen till Helsingfors. Med beaktande av de centrala frågeställningarna hade det varit logiskt att förstärka.

Hon kritiserar även att landskapsregeringen först monterade ner vindkraften, för att nu stöda branschen igen.

– Det finns väldigt få nya satsningar. Det mesta som lyfts fram är sådant som påbörjats av tidigare landskapsregeringar eller pågått sedan tidigare.

Läs mer i fredagens Nya Åland!