DELA
Foto: Dan Helenius

”Gamla bevisen räcker för friande dom”

Bevismaterialet var i stort det samma då Åbo hovrätt inledde behandlingen av den så kallade Wirrans-härvan på tisdagen.

Hovrätten ska med andra ord gå igenom bevisningen från tingsrätten och sedan ta ställning till om tingsrättsdomen var korrekt.

Åklagaren yrkar skärpta domar medan de svarande, Wirakarn Srichoochat-Jordan, Nicholas Jordan och juristen Marcus Måtar yrkar att alla åtal förkastas. De målsägande, thailändare som arbetat vid för krögarna Jordan, vill ha högre ersättningar för obetalda övertidsersättningar.

Även om bevisläget är det samma anser Nicholas Jordans försvarare Lena Laitinen att läget är ljust för hennes klient.

– Jag skulle säga att de gamla bevisen räcker för friande dom med råge, sade hon efter tisdagens behandling.

Knäckfrågan i processen är om de anställda ska anses ha arbetat hela tiden som de befann sig på arbetsplatsen eller om de även tillbringade fritid där.

Tingsrätten fällde krögarparet för ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Utöver det ska de betala stora ersättningar till sina tidigare anställda. Måtar fälldes för ocker i samma härva. Han ska ha pressat en del av de anställda att underteckna ett avtal där de avsäger sig alla krav i utbyte mot tusen euro och en flygbiljett till Thailand.

Hovrätten har reserverat tio dagar för behandlingen av fallet. Bland annat ska en rad tidigare anställda höras av domstolen. Den sista behandlingsdagen är fredagen den 21 september.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!