DELA
Foto: Stefan Öhberg
En festlig kväll för ett gott syfte blir det på Arkipelag på lördag. Den här bilden togs på galan 2019 när Ålands cancerförenings styrelsemedlem Krister Sund och verksamhetsledare Monica Toivonen hälsade gästerna välkomna.

Goda nyheter: Galan som fortsätter göra gott

På lördag är det dags att festa för en god sak. Allt är sig likt på årets rosa- och blå-bandetgala på Arkipelag.

Intäkterna som går till välgörande ändamål brukar ligga över 50 000, berättar Monica Toivonen som är Ålands cancerförenings verksamhetsledare. I fjol, när galan återkom efter en pandemipaus, blev nettot runt 68 000 euro.

Alla som besöker Arkipelags nattklubb eller dansrestaurang på lördag bidrar till insamlingen. Kvällens biljettintäkter går oavkortade till föreningen.Medan festen pågår ringer ett antal ”riddare” runt till vänner och bekanta och ber om bidrag. Och så avslöjas hur mycket radiostationen Steel FMs insamling har gett.

En auktion hålls. I år kan gästerna bjuda på bland annat snickaren Lennart Blomqvists möblemang med bord och stolar, Sussie Johanssons pläd och nätverket Snickarproffsens handarbete. På cancerföreningens Facebooksida kan man se auktionsprylarna i förväg.

Underhållningen då? I lobbyn underhåller duon Tilde Westergård och Calle Geelnard. Uppe i restaurangen uppträder Dunderdansarna och barbershopkören Seaside Swingers. Och efter tio blir det dans till Conny Henrix och Dansfixarna. Alla ställer upp gratis, inklusive underhållaren Lennart ”Lelle” Eriksson som varit djupt engagerad i galan i många år.

Intäkterna samlas i en rosa/blå bandetfond. De senaste åren har föreningen finansierat mag- och tarmcancerscreeningar för personer mellan 60 och 74 år. Nu erbjuds motsvarande screening på nationell nivå, men åtminstone i en inledningsfas gäller det bara personer i åldrarna 60 till 68 år. Ålands cancerförening finansiera undersökningarna för personer mellan 69 och 74 år.

Biljetter till galakvällen kan köpas i Arkipelags reception.

Tipsa oss om Goda nyheter!