DELA

UPPDATERING: knivdådet utreds som terror

Centralkriminalpolisen utreder knivattacken i Åbo som ett terrordåd. I ett pressmeddelande skriver man att attacken utreds som mord och försök till mord begångna i terroristiskt syfte.

Med anledning av den ändrade brottsrubriceringen har regeringen samlats, skriver statsminister Juha Sipilä (C) på Twitter.

Polisen har identifierat gärningsmannen som en 18-årig marockansk medborgare, skriver CKP på Twitter.

Kriminalöverkommissarie Markus Laine vid CKP uppger till nyhetsbyrån AFP att sex personer är gripna. Den ena av dem är gärningsmannen. Vilken roll de andra fem har utreds som bäst.

Polisen håller en ny presskonferens med anledning av dådet klockan 14 som livesänds på Svenska.yle.fi.

Någon relation mellan gärningsman och offer verkar det inte finnas, skriver Yle.

– Det verkar som om det var helt slumpmässiga förbipasserare, men det reds förstås också ut, säger Markus Laine till Yle.

Yle uppger också att förhör med de gripna har inletts.

Under natten bekräftade polisen antalet offer. Två dödades och totalt tio togs in på sjukhus på fredagen. Ett av dödsoffren avled på sjukhuset. På lördagsförmiddagen var fyra av de skadade kvar på sjukhuset, varav tre får intensivvård, skriver Åbo centraluniversitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Polisen meddelar under en presskonferens på lördagseftermiddagen att deras uppfattning är att de män som skadats hade försökt hjälpa offren eller stoppa gärningsmannen.

Den yngsta som skadats är 15 år, den äldsta 67, uppger CKP.

De dödade är finska medborgare, båda kvinnor. Av de skadade är en italienare, en svensk och en britt, meddelar Christa Granroth som leder utredningen för CKP på presskonferensen.

En person är efterlyst internationellt.

Skyddspolisen har en egen presskonferens klockan 15, som livesänds på svenska.yle.fi. Efter det uttalar sig statsminister Juha Sipilä.

Artikeln uppdateras