DELA

Fullspäckat schema för Åland i Visby

Ålänningarna är på plats för att knyta kontakter, lära sig nya saker och för att sätta Åland på kartan.
12.00 i går lämnade Michael Sars klintkajen i Mariehamn på väg till Visby och almedalsveckan. Där väntar ett fullspäckat program fram till tisdag kväll då fartyget och den åländska representationen återvänder till Åland.

Med från Mariehamn reser lantrådet Katrin Sjögren och social- och hälsominister Wille Valve för att på måndagen byta platser med vicelantrådet Camilla Gunell, kansli- och kommunminister Nina Fellman och infrastrukturminister Mika Nordberg.

Almedalsveckans partidagar ligger i år så att det är Liberalernas dag på söndag den 3 juli och Socialdemokraternas dag tisdag den 5 juli, vilket passar väl in på den åländska närvaron.

Inte bara politiker

 

Men den åländska delegationen består inte bara av politiker. Bland andra Arbeta och Bo på Åland, Ålands Näringsliv, Ålandsbanken, Visit Åland och ÅCA reser också med för att ta plats i det 60 kvadratmeter stora tält som den åländska delegationen kommer resa på kajen i Visby.

Tältet är öppet från tio på morgonen till sex på kvällen söndag till tisdag.

– I det finns broschyrmaterial, montrar som visar Åland från sin bästa sida och en tipslapp om Åland som man kan fylla i och vinna grejer, säger näringslivsutvecklare vid landskapsregeringen Dan Backman.

ÅCA:s närvaro innebär att man kommer kunna få smaka deras nya lakritsyoghurt, som även kommer säljas av handlarna på Gotland i sommar.

Knyta kontakter

 

Landskapsregeringen ordnar också ett mingel ombord på Michael Sars på måndagen. Till minglet förväntas omkring 70 gäster, men det kan bli många fler, i varje fall med fjolåret i minne. Då planerade man för omkring 70, men 120 dök upp och kockarna slet sig i håret, men det gick bra, berättar Dan Backman.

– Minglet äger rum under lättsamma former och ger möjlighet att skapa nya kontakter och underhålla gamla, säger Dan Backman.

Det är inte bara på minglet som ålänningarna ska knyta kontakter. Bland annat så träffar de socialdemokratiska ministrarna Camilla Gunell och Nina Fellman de svenska toppsossarna Thomas Eneroth och Carin Jämtin på måndag förmiddag.

Samma dag har den åländska delegationen träff med Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård och då kommer någon del av menyn bestå av svartmunnad smörbult. Den invasiva fiskarten som finns i såväl Mariehamns som Visbys hamnar.

– Det är lite roligt och samtidigt som man skojar till det lite kan vi visa att man kan göra något av dem också. Fast jag har förstått att de är besvärliga att filéa, säger Dan Backman.

Andra som följer med till Visby är bland andra Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen, Alexandra Walk-Liljeroos från City Mariehamn, landskapsregeringens hållbarhetsstrateg Micke Larsson och Verksamhetschef Ålands teknologi- och energicentrum Robert Mansén.