DELA
Foto: Johan Orre

Full fart med första kapitlet

Ålandskommittén jobbar med att ta fram en ny självstyrelselag. Idag behandlar de bland annat paragraferna som rör landshövdningens och Ålandsdelegationens ställning.
Under dagens möte jobbar Ålandskommittén med både lagstiftningsmässiga och ekonomiska frågor. Främst är det innehållet i självstyrelselagens första kapitel som behandlas. Det vill säga paragraferna som behandlar självstyrelsens grunder och syften, landshövdingen, Ålandsdelegationen och Ålands internationella förhållanden. Mötet hålls i Helsingfors. Vad de föreslår får man veta först när Ålandskommitténs betänkande lämnas in, senast den sista april.

– Vi håller tempot uppe, för tiden för inlämnande är den sista april. Inte är det mer bråttom än vanligt, men det är ett stort projekt, säger Gunnar Jansson.

Håller ni tidsplanen?

– Ja, vi ska göra vad vi kan. Jag tror det, säger Gunnar Jansson

Kan du säga vilka områden som förändras mer och mindre?

– Nej, det kan jag inte säga. Men det rör ju sig om en helt ny lag där det kommer finnas både gamla och nya paragrafer.

Hur är samsynen i kommittén, särskilt med tanke på sannfinländarnas utspel om klumpsumman på sista tiden?

– Sannfinländarnas tidigare ledamot Maria Tolppanen var konstruktiv. Leena Meri får vi bilda oss en uppfattning om på mötet. Men nej, det finns inte samsyn i hela kommittén och det är inget konstigt med 14 medlemmar, men hittills har vi klarat oss utan omröstningar.

Kommitténs följande möten äger rum den 9 och 27 oktober.