DELA
Foto: Ida K Jansson

Fransk film fångar ljuset

Ett franskt filmteam har lockas till Åland av ljuset.

I Saltvik ska en artistisk film spelas in – på bara en tagning.
På en gammal gård vid vattnet i Toböle i Saltvik flyttar ett franskt filmteam in för att spela in en film. När Nyan träffar skådespelaren Thomas Germaine, hjärnan bakom projektet och huvudrollen i filmen, sitter han i husets vardagsrum och förbereder sig inför inspelningen. På fredag anländer filmteamet på tolv personer.

– Filmen börjar precis när dagen börjar ljusna och en man lämnar huset. Man vet inte om det är en mardröm eller om det är verklighet, säger Germaine.

Förutom Germaine, som spelar pappan i en familj, medverkar två andra skådespelare i filmen. Fransmannen Gaspard Martin–Laprade spelar barnet i familjen och finska Marja Skaffari spelar mamman. Germaine har spelat in filmen Madame B med Skaffari under 2012 och 2013. Filmen filmades in både på Åland och i Paris och det var under inspelningarna på Åland som Germaine fick upp ögonen för ön.

– Jag förälskade mig i Åland och landskapet, det är så vackert, säger Germaine.

Germaine är fascinerad av midsommarljuset på Åland. Ljuset är en avgörande del i filminspelningen, filmen ska spelas in precis när solen går upp i gryningen.

– Vi börjar förbereda inspelningen runt två på morgonen och börjar filma klockan tre. När solen går upp lite efter fyra ska pappan i filmen vara nere vid båthuset, säger Germaine.

Ungefär där slutar filmen.

Filmen kommer att vara 75 minuter lång, det svåra är att den ska filmas på en tagning utan att klippas. Eftersom ljuset spelar en så stor roll i filmen har de bara en chans per dag på sig. Begår någon ett misstag under inspelningen måste man börja om från början nästa dag – dagens enda chans är slopad eftersom man går efter ett minutschema.

Läs hela intervjun med Thomas Germaine i tisdagens Nya Åland!