DELA
Foto: Jonas Edsvik

Frågetecken finns kvar om orsaken

– Det som hänt är att Veikkaus gjort en egen tolkning av rikets nya lotterilagstiftning. Vi har inte fått svar på alla frågor, säger Mikael Juresta, chef för landskapets rättssäkerhetsenhet.
Veikkaus förklaring till att Stryktipset försvinner från Åland är att spelbolaget efter fusionen erbjuder spel på hästar och att det kolliderar med att Paf i samarbete med ATG också gör det. Det är lätt att förstå.

Det som är däremot är svårt att förstå är varför det är just Stryktipset, alltså spel på fotbollsresultat, som dras in. Frågan är om det beror på att Paf ordnar Supertoto som är en motsvarighet till Stryktipset.

– Vi har inte fått någonting bekräftat än, annat än kansliminister Nina Fellmans samtal med Veikkaus, säger Mikael Juresta.

Han berättar att landskapsregeringen fick en lista med olika spel av Veikkaus för några veckor sedan för att man skulle gå igenom vilka konkurrerande spel som förekommer.

– Där fanns Stryktipset inte med.

Egen tolkning

Juresta har inte fått någon information om att Pafs Supertoto skulle ha någon del i Veikkaus beslut.

– Det här handlar om att Veikkaus jurister gjort en egen tolkning utifrån den nya lagen. Om bolaget har gjort det ensamt eller tillsammans med inrikesministeriet och polisstyrelsen vet vi inte, säger han.

Läs också:

Stryktipset försvinner från Åland