DELA
Foto: Rasmus OlinPRISET ÅCA betalar 33 cent per liter till bönderna, Arla betalar tre cent mer.

Första mjölkbilen till Arla redan i helgen

Vd Johannes Snellman är hoppfull inför framtiden, men om fler lämnar ÅCA kan det gå illa.

– Jag ställer mig frågan varför Arla agerar såhär. Knappast är det av omtanke om åländska mjölkproducenter, säger han.
På tisdag kväll släppte Arla Finland ett pressmeddelande där mjölkanskaffningsdirektör Sami Kilpeläinen skrev att ”omkring 10” av de mjölkbönder som tidigare varit delägare i och leverantörer åt ÅCA nu istället gått med på att samarbeta med dem från och med augusti.

Nya Åland har upprepade gånger försökt nå Arla för en kommentar, men inte fått några svar. Nyan har också försökt få kommentarer från de bönder som lämnar ÅCA, utan framgång.

Ålands Centralandelslags vd Johannes Snellman är förvånad och besviken.

– Vi fick veta det genom Arlas e-postmeddelande i förrgår kväll. Vi vet inte ens vilka som väljer att gå över till Arla ännu. Jag är helt klart lite förvånad att man inte har hört något tidigare när de ska börja leverera redan på fredag eller lördag. Det hade varit mer korrekt med lite respekt och reson genom att meddela med bättre framförhållning, säger Johannes Snellman.

Vad händer på kort sikt?

– Vi kommer att fixa det hur bra som helst, men måste lägga om insamlingsrutten redan till på lördag och lägga om lite i produktionsupplägget, säger Johannes Snellman.

Han berättar att ÅCA blir tvungna att anpassa produktionen och producera lite mindre ost under veckorna framöver.

Och på lång sikt?

– Det som kanske förvånar mig mest är att mjölkbönderna väljer att frångå det egna andelslaget som man varit med och byggt upp långsiktigt och under lång tid, säger han.

Vidare säger han att om fler går över till Arla, något som Arla efterlyser i sitt pressmeddelande, så finns det snart inget underlag för verksamhet kvar på Åland längre.

Tror du Arlas pris är långsiktigt?

– Nu har jag ju inte deras kalkyler framför mig, men 38 cent per liter för mjölken och kanske 12-13 cent för transporten kan man räkna med och då har jag svårt att se hur det skulle gå med vinst. Det är riktigt fult gjort av Arla, säger Johannes Snellman.

Arlakoncernen ägs främst av bönder i Danmark och Sverige, i Finland levereras mjölk enligt kontrakt. I Sverige och Danmark betalar Arla 2,58 svenska kronor per liter för mjölken, det är alltså ungefär 27,5 cent.

– 27,5 är på tok för lågt. 35 cent är också för lågt, men vi befinner oss i en unik situation som man måste rida ut, säger Johannes Snellman.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.