DELA

Därför ändrades vaccinintervall

Det kommer allt mer data på att den första vaccindosen ger ett väldigt bra skydd.

Det är landskapsläkaren Knut Lönnroths svar till flera läsare som frågat varför tidigare stipulerade tre veckor mellan den första och andra vaccinsprutan plötsligt blivit tre månader.

Informationen som Knut Lönnroth hänvisar till kommer från länder som har hunnit vaccinera en stor del av befolkningen.

– Man har följt upp dem som har bara en dos och kunnat se att de har ett mycket gott skydd.

Men man kan fortfarande inte ta steget till att leva som vanligt efter den första dosen. Det finns teorier om att den andra dosen blir mer effektiv om man väntar med att ta den. Men det är inte vetenskapligt belagt, understryker Knut Lönnroth.

Så det finns flera argument för att vänta med den andra dosen utöver det första argumentet, som var att man ska vaccinera så många som möjligt.

2 800 har fått vaccin

Över 2 800 ålänningar, motsvarande 11,3 procent av invånarna över 16 år, har fått den första dosen. 75-åringar började få sitt vaccin det senaste veckoslutet och snart kan de som fyllt 70 få vaccinationstider.

Den här veckan börjar ÅHS ge vaccin till personer i riskgrupp 1, de som har störst risk att få en allvarlig covid-19-sjukdom. En del av personerna i riskgrupp 1 kontaktas av ÅHS, andra ska själva boka tid. Information om hur det går till ska läggas upp på ÅHS hemsida.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp