DELA
Foto: Sofie Fogde/SPT

Förslag till ny självstyrelselag gick ut på remiss

Justitieministeriet skickade i går tisdag ut ett förslag till ny självstyrelselag för Åland på remissrunda. Det meddelar Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (sfp) på Instagram.

– Som Ålandsminister är jag mycket glad att justitieministeriet idag har kunnat sända ett förslag till ny självstyrelselag för Åland på remissrunda, skriver hon.

– Den nya lagen ska ersätta 1991 års självstyrelselag och är något som man länge jobbat med. Utkastet till förslag har processats i samråd med Ålands landskapsregering och beredningen kommer att fortsätta efter remissrundan. Tanken med det nya förslaget är att man bland annat ska skapa ett självstyrelsesystem som är mer dynamiskt än just nu och vid behov göra det möjligt att på ett smidigare sätt överföra vissa behörighetsområden till Ålands lagting. Jag hoppas att vi skulle få ett lagförslag till lagtinget och riksdagen nu medan Åland firar självstyrelsens 100-årsjubileum.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp