DELA

Webb-tv: IFK-HIFK 1-0 (höjdpunkter)

FOTBOLL. Efter fyra förluster på de fem föregående ligamatcherna, enorma problem med målskyttet och vacklande form skulle IFK Mariehamn försöka väcka liv i sitt hackande fotbollsmaskineri under torsdagskvällen.

Och till en början såg landslagsuppehållet ut att ha gjort IFK gott. Grönvitt inledde ”kamratmötet” med Helsingfors IFK piggt och hade två chanser på de fem inledande minuterna; först när Dever Orgill sköt från snäv vinkel, och sedan när Brian Spans skott i boxen blockerades av Tommi Vesala meter ifrån HIFK:s mål.

IFK inledde bäst, men därefter växte gästerna in i matchen och efter en kvart kom matchens dittills bästa chans när Pekka Sihvola kom fri, men Otso Virtanen (med stärkt självförtroende efter två raka nollor i U21-landslaget) kom ut bra och räddade till hörna.

Sihvola hade en till chans minuten därpå, Pauli Kuusijärvi kom än närmre att styra in en frispark efter en dryg halvtimme – men det var IFK Mariehamn som gjorde halvlekens enda mål, ett par minuter före paus.

Petteri Forsell ordnade själv fram straffen och förvaltade den sedan iskall bakom Carljohan ”Saku” Eriksson i HIFK:s mål. Fullträffen var IFK:s första på 576 minuters spel i ligan.

Av bara farten höll Dever Orgill, frispelad av Brian Span, på att öka på ledningen i slutsekunderna men spände sig och sköt högt över.

IFK och HIFK var jämna både gällande avslut, bollinnehav och chanser i första halvlek – och det fortsatte att svänga åt båda håll i inledningen av den andra.

Efter ett par minuters spel kom Jukka Halme igenom, men Otso Virtanen räddade ytterligare ett friläge. Och i den 56:e minuten hade Joni Korhonen ett skott som smet strax utanför Virtanens högra stolpe.

IFK:s bästa chans kom när Friberg da Cruz nådde försvarskollegan Phillip Mantilla på ett listigt inspel, men HIFK-ben kom i vägen för mittbackens glidtacklingsskott. Och med kvarten kvar var Forsell nära att böja in sitt andra mål för matchen i Erikssons bortre kryss, men HIFK-keepern sträckte ut och räddade.

I takt med att IFK blev alltmer medvetet om sin ledning, blev lagets främsta prioritering defensiven. Slitvargen Amos Ekhalie byttes in i stället för finsnidaren Diego Assis, och Grönvitts stabila mittbackspar Mantilla/Kojola såg till att minimera HIFK:s klara chanser (frånsett en Jani Bäckman-frispark på stopptid) och Otso Virtanen kunde hålla nollan för åttonde gången i år.

Matchen gick i stå, IFK-fansen väntade nervöst – men belöningen kom i form av Grönvitts första ligavinst sedan den 19 juli.

Läs mer i fredagens Nyan