DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>BETALAR HYRAN Mariehamns församling och diakoniföreningen erbjuder sig att betala varsin månadshyra i hopp om att pensionärerna på Edlagården ska få behålla samlingssalen. Kyrkoherde Jan-Erik Karlström kom med idén.

Församlingen betalar hyran

Mariehamns församling och Mariehamns diakoniförening är beredda att betala hyra i två månader för Edlagårdens samlingssal.

Beslutet fattades efter Nya Ålands artikel i fredags.
Stadens bostadsbolag Marstad vill att staden betalar hyra för samlingssalen och köket som pensionärerna som bor på Edlagården har fått nyttja gratis som matsal och samlingssal tills nu. Men äldreomsorgen har inga pengar budgeterade för den föreslagna hyran på 800 euro per månad och därför var beskedet till de boende i torsdags att salen och köket inte längre får användas.

Hyresgästerna var inte glada över att bli av med samlingssal och kök och de anser att staden har brutit sitt löfte om att allt förblir vid det gamla trots att Edlagården såldes till Marstad i december i fjol.

Jan-Erik Karlström, kyrkoherde i Mariehamns församling, reagerade direkt och fattad ett tjänstemannabeslut om att församlingen ska betala en månadshyra.

– Sedan hade församlingens diakoniarbetare ett samtal med Mariehamns diakoniförenings ordförande Christer Strand och föreningen är villig att också står för en månadshyra, berättar kyrkoherden.

Men någon fortsatt hyresbetalning blir det knappast från församlingens sida, säger han.

– De två månaderna ger en möjlighet att diskutera framtiden.

Kyrkorådet ska informeras om tjänstemannabeslutet.