DELA

Förebyggande arbete bär frukt

Att förebygga våldtäkter ombord på fartygen är ett arbete som ständigt pågår och helgens händelser ombord på Cinderella visar att det förebyggande arbetet lönar sig säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström

– Personalen märkte att en situation höll på att gå snett och hann ingripa innan någonting hände.
Metoderna för att skapa en trygg kryssningsmiljö är flera och Boijer-Svahnström nämner ett flertal åtgärder man gjort för att få bukt med våldtäktsproblematiken.

– På Cinderella jobbar vi förebyggande bland annat genom att inte servera alltför starka drinkar och genom att inte sälja taxfreealkohol på kvällarna från taxfree under helgerna, säger hon.

Förutom begränsningar i alkoholserveringen och försäljningen utgör personalens kompetens en stor del i det förebyggande arbetet.

– Vår personal utbildas i att vara uppmärksamma. Det här är en väldigt viktig del. Dessutom har vi utvidgat personalstyrkan och under kryssningar har vi fartygsvärdar i gula västar som cirkulerar ombord enligt ett färdigt utsatt mönster för att öka tryggheten ombord, säger hon.

Högre åldersgränser på kryssningarna med Cinderella är ytterligare en av de åtgärder man satt in från rederiets sida och personal står redo att ledsaga personer allt för berusade personer till sina hytter.

– Om någon i personalen observerar en person som tagit ett glas för mycket ser vi till så att personen i fråga kommer tryggt till sin hytt. Det handlar framförallt om att vara uppmärksam. De övervakningskameror som vi har installerade hjälper förstås också, säger hon.