DELA
Foto: PRIVAT

Fler ålänningar antagna – trots högre meritkrav

Det nya meritvärderingssystemet har inte gjort det svårare för åländska studenter att bli antagna till svenska universitet och högskolor. I stället har fler kommit in än förra året.

– Det finns alltid oro vid reformer, så självklart blir man lättad, säger utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).
Sveriges nya meritvärderingssystem har gjort det tuffare för både svenska och utländska studenter att komma in på sina drömutbildningar. Men för åländska studenter har farhågorna om reformen visat sig vara obefogade. Enligt Ålands Radio blev 624 av de åländska sökande (85 procent) antagna till utbildningar i Sverige i år jämfört med 619 (84 procent) i fjol.

– Vi var främst oroliga för att förändringen skedde så snabbt. Men det verkar som att det till och med är lite lättare för oss än för finländska och svenska studenter, säger utbildningsminister Tony Asumaa.

Anledningen är enligt Asumaa att Åland har lite av en specialställning.

– Åland räknas som ett eget studieland och våra betyg värderas därför lite annorlunda. Vi har något lättare att få full meritvärde även om den fördelen är marginell.

Asumaa har fört fortgående diskussioner med den svenska ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och berörda tjänstemän under vårvintern. Han säger sig ha blivit försäkrad om att reformen i stort inte skulle påverka Åland.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!