DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fjellner tar strid för betygsvärderingen

EU-parlamentarikern och Ålandsvännen Christofer Fjellner kämpar för att Sverige ska försvara åländska ungdomars möjligheter att studera på svenska.

– Sverige har ett folkrättsligt ansvar för Åland, säger han.
Christofer Fjellner talade i går i telefon med Sveriges högskoleminister Helene Hellmark Knutsson för att diskutera den nya betygsvärderingen för ålänningar som söker studieplats i svenska universitet.

Han förklarar varför han som svensk ledamot i Europaparlamentet engagerat sig i frågan med att Sverige tillika med de andra signatärmakterna lovat att upprätthålla Ålands självstyrelse, demilitarisering och svenska språk – ett språk som enligt honom i dag är hotat i det allt mera finsktalande Finland.

– När tidsandan är som den är i Finland är det allvarligt. Att då bestämma att göra det svårare för åländska studerande i Sverige gjorde att jag tog kontakt med ministern, säger han.

Så här säger han om samtalet med högskoleministern:

– Hon är väl införstådd med problematiken och har haft kontakt med landskapsregeringen flera gånger. Hon har uppfattat det så att man accepterar förändringen på Åland men anser att den kommit för snabbt. Enligt henne är det inte möjligt att göra något åt den pågående antagningen eftersom den kommit så långt.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!