DELA
Foto: Stefan Öhberg

Fiskgömma i gamla julgranar

Stadsbornas uttjänta julgranar blir lekplats och skydd för småfisk i Jomala Kungsö när isen smälter.

Nu har årets första risvasar lagts ut.
Initiativtagaren Lukas Sandberg från Jomala Gottby fick idén från sportfiskare i Sverige som driver ett likadant projekt sedan en tid tillbaka. Redan efter julen i fjol fick han tillsammans med David Ståhlman tillgång till använda julgranar men projektet kunde inte förverkligas som det var tänkt.

Den tilltänkta vattenägaren drog sig ur och den senaste planen i höstas var att granarna skulle sänkas i Katthavet vid Lilla Holmen. Men då slog fågelinfluensan till.

– Vi hade fått klartecken av staden. Men dagen innan risvasen skulle läggas ut drabbades Lilla Holmen av fågelinfluensa och stängdes, berättar David Ståhlman.

I början på det här året tog man nya tag, och den här gången valde man att inte vänta tills isen har gått.

– Vi fick ta hand om stadsbornas julgranar som samlades in i samarbete med Åländsk Center. Nu är det dags för de första risvasarna för i år, berättade Lukas Sandberg när ett gäng samlades i söndags för att lasta granarna inför transporten till en strand i Kungsö.

Han vill samtidigt rätta till en missuppfattning som råder om syftet med risvasarna.

– Man tror att det är gäddor som leker i vasarna, men det är det inte. Gäddorna leker i andra vatten. Vasarna fungerar som skydd och lekplats för olika fiskarter och de mindre drar till sig större rovfiskar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!