DELA
Foto: Ida K Jansson

Fira Ålands egna frimärken

1 mars 1984 gavs de första åländska frimärkena ut. Idag fredag, 1 mars 2024, tänker Åland post fira.

Som sig bör så firas 40 år av egna åländska frimärken med en frimärksutgivning. Det är utgivningen av ett miniatyrark, utformat av den internationellt verksamma illustratören Tzenko Stoyanov.

Det hålls även festligheter på Ålands kulturhistoriska museum den 1 mars, med start klockan 12.

Bland annat blir det festtal av Torsten Wikstrand, som var postens vd just 1984, och Tzenko Stoyanov är på plats och signerar.

Första frimärket

Med det åländska märket debuterar den svensk-bulgariske illustratören Stoyanov i frimärksammanhang.

Så här beskriver han arbetet i en kommentar på postens hemsida:

”Jag ville ge miniatyrarket en tidlös, sagolik känsla genom en lätt surrealistisk berättelse där havet blir rymden, båtarna rymdskepp och fåglarna brev. Med motivet vill jag visa att det inte finns några gränser för kommunikation och Åland genom Posten sträcker ut en hand för att skicka kärlek och fred till världen och universum. Jag ritade allt för hand och bearbetade sedan det digitalt, allt i en mer eller mindre traditionell stil med en samtida smak.”

President godkände märken

På hemsidan berättar Åland post om den långa vägen till egna frimärken för Åland, en process som startade redan på 1950-talet.

”Vändningen kom 1979 då ålänningarna vände sig till justitieministeriet och motiverade anhållan om egna frimärken med att de skulle vara en viktig symbol för självstyrelsen. 1982 godkände Finlands president Mauno Koivisto den åländska frimärksförordningen och 1984 gavs de första åländska frimärken.

Från 1984 till 1992 stod Post och telestyrelsen i Finland för frimärksframtagningen, medan motiven togs fram i samarbete med Ålands landskapsstyrelse och dess frimärksdelegation. Den 1 januari 1993 trädde en ny självstyrelselag i kraft som gav Åland rätt att grunda ett eget postverk. Posten på Åland övertog då framtagningen och försäljningen av de åländska frimärkena som nu har getts ut i 40 år.”